10.07.2019

Hoe wordt kunststeen aangebracht?

Het is eenvoudiger om kunststeen te plaatsen dan natuursteen. Het belangrijkste om te weten is dat de plaatsing afhangt van het materiaal waarop u de steen zult aanbrengen, en ook van het feit of u voor kunststeen met of zonder voeg gekozen hebt. Hoe gaat dit in grote lijnen in zijn werk?

Ontdekken
    • ALGEMEEN

    • Ik ben :
    • Jouw project

    • PROJECT GEPLAND VOOR:

Checklist voor het aanbrengen van kunststeen :

1. Reinig de bekleding en bereid ze voor :
enkel goed gemetselde oppervlakken zijn geschikt om de steen in alle veiligheid aan te brengen. Het oppervlak moet het gewicht van de steen kunnen dragen
(50 kg/m²) en moet vochtvrij gemaakt worden om te kunnen garanderen dat de steen perfect aangebracht kan worden tussen de twee oppervlakken ondanks de thermische uitzetting.

Maak het ook schoon alvorens de cementlijm of de hieraan voorafgaande behandeling uit te strijken.

2. Breng cementlijm aan op de twee oppervlakken :
dit zal voor een dubbele verlijming zorgen. In het ideale geval heeft de cementlijm dezelfde kleur als uw steen.

Let erop dat u goed uw handen wast want de cementlijm kan vlekken maken op de stenen.

3. Andere mogelijke lagen :
afhankelijk van het type bekleding moet u misschien aan een bijkomende isolatie denken, of pleister combineren met kunststeen. Een wapeningsnet en/of ondersteunend net kan ook toegevoegd worden zodat een mechanische bevestiging voorzien wordt tussen twee verschillende momenten waarop cementlijm wordt aangebracht.

Al deze mogelijkheden worden grondig geanalyseerd door een deskundig metselaar, die zelf uw kunststeen zal plaatsen.

Pant de mur en pierre de parement acl teira
Mur en pierre reconstituée rastone sierra de couleur sable

4. Manier waarop de steen geplaatst wordt :
de techniek hangt af van het feit of u al dan niet gekozen heeft voor kunststeenplaten. In het geval van steenstrips bijvoorbeeld begint men altijd met het plaatsen van de hoekstenen (indien er een hoek is) en daarna de platte stenen (van groot naar klein).

Voor een mooier esthetisch resultaat geeft men er de voorkeur aan om stenen met verschillende groottes door elkaar te plaatsen.

5. De voeg (indien u gekozen heeft voor een steen met voegen):  
wat voegen betreft zijn er verschillende opties en tal van kleuren en kwaliteiten beschikbaar in functie van het resultaat dat u wenst te behalen (wij praten er hier meer in detail over).

Zoals u ziet zijn er heel wat factoren die een invloed hebben op de manier waarop kunststeen geplaatst wordt. Het is dus steeds een goed idee om dit aan een professional over te laten!

Plaatsen wij bij GCR Stone de stenen zelf ?

Neen, dat doen wij niet. U bent dus vrij om te werken met wie u wilt. Wij werken echter wel samen met enkele vakmannen-metselaars die wij u kunnen aanbevelen. Indien er voor de werken bij u naast het plaatsen van de stenen ook isolatiemateriaal en/of een pleisterlaag moet worden aangebracht, kunnen wij u eveneens een oplossing aanbieden !

Is het mogelijk om kunststeen zelf aan te brengen ?

Wij raden u ten zeerste aan om dit door een professional te laten doen. Hoewel de plaatsing op zich echter eenvoudig is, heeft men er toch de nodige voorafgaande technische kennis voor nodig. Bovendien zijn er vele factoren die bepalen hoe de steen geplaatst moet worden. Denk maar aan het type bekleding waarop u de steen wilt plaatsen, de eventuele aanwezigheid van voegen, etc. En hoewel kunststeen minder zwaar is dan natuursteen, blijft het toch om zwaar en groot materiaal gaan waar u voorzichtig mee dient om te gaan! !